Klopna borelioza

TICK TEST – hitri test za odkrivanje okuženosti klopa z Lymsko boreliozo

Zgodnja diagnoza Lymske borelioze in pravočasno zdravljenje je lahko rešitev pri preprečevanju nekaterih najbolj nevarnih in dolgotrajnih simptomov. Klopa je potrebno čimprej v celoti varno odstraniti, saj se nevarnost za prenos bolezni povečuje s časom, ko je klop prisesan na telo. Klopa najprej varno in pravilno odstranite s priborom za odstranjevanje klopov. S testerjem Lymske borelioze pa boste že v 20-ih minutah izvedeli, če je bil klop okužen. Set je zelo primeren za zaščito vas, otrok in vaših ljubljenčkov - mačk in psov, saj so le te velikokrat podvrženi ugrizom klopa.

 

Bakterija Borrelia lahko povzroči okužbo in posledično razvoj izredno nevarne bolezni borelije - Borelioze . Borelioza prizadane kožo, živčevje, srce, sklepe in oči in lahko pusti trajne posledice. Število primerov se v Evropi močno povečuje. Zaščitite sebe in vaše najdražje.

 

Kljub okužbi klopa ni nujno, da se bo okužba samodejno prenesla na osebo, ki jo je klop ugriznil. Vseeno pa vam, v primeru pozitivnega testa svetujemo, da se čim preje posvetujete z osebnim zdravnikom. Zgodnja diagnoza lymske borelioze in pravočasno zdravljenje je lahko rešitev pri preprečevanju nekateri najbolj nevarnih in dolgotrajnih simptomov.

 

 

Test Lymske Borelioze Care Plus Test tick je preprosto diagnostično orodje za ugotavljanje prisotnosti ali odstotnosti bakterije Borrelia. Tick test uporabite na klopu, ki ste ga odstranili iz vaše kože.

 

Hitri Test deluje na zelo podoben način kot test nosečnosti. Najprej odstranimo klopa in ga spustimo v priloženo epruveto. Klopa zmečkamo s priloženo leseno palico in s pipeto dodamo kapljico ali dve posebne tekočine. Kapljico tekočine iz epruvete nato kapnemo na tester in po 20 minutah lahko ugotovimo ali je bil klop okužen ali ne.

 

Pakiranje vsebuje:  tester, testno tekočino, leseno palčko, epruveto in jasna navodila za uporabo.

Tick Test je bil klinično preizkušen in ima 98% natančnost.

 

 

Borelioza ali lajmska bolezen

V Sloveniji je bil prvi primer bolezni odkrit leta 1984, leta 1987 pa jih je bilo že 361. Vsako leto oboli 10 do 20 oseb na 10.000 prebivalcev. Skupaj je število obolenj v Sloveniji okoli 4.000 na leto. Klopi so oktivni čez celo leto, manj v hladnih mesecih. Glavnina okužbe se zgodi od maja do oktobra.

 

     

Takojšnja odstranitev klopa bistveno zmanjša možnost okužbe.

 

Klop se z Borelio burgdorferi okuži med parazitiranjem na gostitelju. Borelije se naselijo v celicah sluznice klopovega srednjega črevesa. Ob novem obroku se sprostijo iz celic in s hemolimfo prispejo v klopove slinske žleze, od tod pa s slino v krvni obtok novega gostitelja, ki se tako okuži. Borelija potrebuje približno 24 ur, da se prebije iz črevesa v slinske žleze. Hitra odstranitev vsesanega klopa zato bistveno zmanjša možnost okužbe.

 

Borelioza pri človeku je bolezen, ki prizadene več organskih sistemov.
Rdečina je prva faza bolezni in je tako rekoč edina takojšnja značilna bolezenska sprememba, ki pa se izrazi samo pri približno 60 odstotkih okuženih. Drugi bolezenski znaki, ki se lahko pojavijo, so vročina, močno potenje, zlasti ponoči, vrtoglavica, glavobol, bolečine v mišicah in izrazita utrujenost. Rdečina se pojavi 2 do 32 dni po klopovem ugrizu, običajno na mestu ugriza. Lahko pa se pojavi celo na drugem delu telesa, kjer klop sploh ni bil prisesan. Koža je najprej rdeča. Za dlan velika rdečina začne v sredini bledeti, robovi pa ostanejo rdeči in se širijo, zato imenujemo to kožno spremembo tudi potujoča rdečina.
   
Zelo pomembno je, da ne spregledamo značilnega rdečega madeža. Kljub temu da kožne spremembe po določenem času tudi brez ustreznega zdravljenja izginejo, je nujno, da takoj, ko opazimo rdečino, obiščemo osebnega zdravnika. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje bolezni je ključnega pomena, saj je zdravljenje najbolj uspešno v začetni fazi. TICK TEST, test za ugotavljanje okuženosti klopa je idealni preventivni pripomoček, ki nam 98% natančno pokaže, ali je klop okužen ali ne.
Zgodnje bolezenske spremembe se pojavijo nekaj mesecev do eno leto po ugrizu okuženega klopa kot vnetje osrčnika, vnetje sklepov, obolenje mišic (mialgija, miozitis) in živčevja (meningitis, encefalitis). Pozne spremembe se pojavijo eno leto ali celo več let po okužbi, najpogosteje pri nezdravljenih bolnikih. Kažejo se kot kronična vnetja kože, sklepov in živčevja.
Vsi omenjeni bolezenski znaki pa niso pravilo, saj okužba pogosto poteka neznačilno. Vsekakor je najpomembneje, da si zapomnimo, kdaj nas je klop ugriznil, in da smo nekaj tednov po ugrizu pozorni na morebitne bolezenske znake okužbe. Zdravljenje lahko začnemo tudi prej, v kolikor smo za indikacijo prisesanega klopa uporabili TICK TEST, test za odkrivanje okuženosti klopa.
Zdravljenje z antibiotiki je priporočljivo v vseh fazah bolezni. Prognoza je ugodnejša, če zdravljenje začnemo v začetnem stadiju. Način zdravljenja je odvisen tudi od vrste in izrazitosti bolezenskih znakov.
 
Pravočasno in učinkovito zdravljenje z antibiotiki lahko začnemo ob uporabi TICK TESTA, hitrega testa za odkrivanje klopne borelioze, ki je pokazal na okuženost klopa.
Več o bolezni si preberite tukaj.