Baterijski podaljšek ali dodatna moč za vašo kamero

Baterije in njihova omejena življenjska doba prav gotovo predstavljajo bistveno težavo za nemoteno dolgotrajno delovanje prenosnih naprav kot so digitalne kamere in fotoaparati. Vsaka polnilna baterija ima tudi omejeno število ciklov polnjenja, saj po številnih procesih praznjenja in polnjenja sčasoma začne izgubljati na svoji sposobnosti zagotavljanja zadostne energije za napajanje prenosne naprave. Ko po procesu polnjenja naredimo zgolj nekaj posnetkov ali posnamemo samo še nekaj minut filma, je to zadosten znak, da začnemo razmišljati o zamenjavi oziroma nakupu nove baterije. Nekateri pa se že ob nakupu nove naprave odločijo tudi za hkraten nakup nove baterije, ki jim služi kot rezervna ali dodatna energija.

 


 

Pri nakupu nove ali dodatne baterije se dostikrat znajdemo v dilemi: ali kupiti baterijo originalnega proizvajalca, ki so večinoma tudi dražje, ali pa se odločiti za nakup in uporabo ponavadi cenejšega proizvajalca "tretje blagovne znamke". Seveda nam bo proizvajalec zagotavljal, da je za pravilno delovanje naprave primerna zgolj originalna baterija. Pri tem pa se ne moremo znebiti občutka, da je to zgolj marketinška poteza proizvajalca, saj si na ta način skuša zagotoviti prodajo izdelkov svoje blagovne znamke. Baterije ostalih proizvajalcev pa znajo biti zanimive predvsem tudi zato, ker nam dostikrat ponujajo višjo kapaciteto za nižjo ceno, kar bi moralo pomeniti tudi daljše delovanje naprave.


Vendar tudi izdelki ostalih proizvajalcev niso vsi enakih kakovosti in se med seboj zelo razlikujejo. Tako lahko kupimo zelo kakovosten izdelek priznanega proizvajalca ali pa slabo narejen izdelek nekega "no name" proizvajalca. Predvsem danes, ko smo poplavljeni s poceni izdelki iz azijskih držav, predvsem Kitajske, lahko kaj hitro naletimo na cenovno zelo ugoden izdelek, ki pa ne bo deloval pravilno ali pa bo prenehal delovati že po samo nekaj procesih praznjenja in polnjenja. Med ponudniki polnilnih baterij za digitalne naprave lahko najdemo kar nekaj svetovno priznanih proizvajalcev polnilne tehnologije, ki pa si ne smejo privoščiti izdelave produktov slabše kakovosti. 


Tako bi težko rekli, da je izdelek priznanega proizvajalca tretje blagovne znamke nujno slabši od izdelka originalnega proizvajalca in če nam prvi ponuja večjo zmogljivost in tudi garancijo, potem ni nobenih razlogov, da se ne bi odločili za nakup takega izdelka.  


Vendar pa zgodba tu še ni končana. Proizvajalci prenosnih digitalnih naprav so naredili še korak dlje za zavarovanje prodaje svojih baterij. Pri novejših modelih digitalnih kamer so proizvajalci kot so Sony, JVC in Panasonic v baterije vgradili poseben varnostni čip, katerega namen je prepoznava originalne baterije s strani naprave. Ostalim proizvajalcem baterij zaenkrat še ni uspelo narediti takšen izdelek, ki bi ga čip prepoznal, tako da uporabnikom ni preostalo drugega kot nakup originalne baterije. Proizvajalci to dejanje opravičujejo s tem, da je varnostni čip nujno potreben za uspešno komunikacijo med napravo in baterijo, predvsem za merjenje moči baterije. 

 

 

Nemški proizvajalec baterij Ansmann pa se je iskanje rešitve lotil na popolnoma drugačen način. Medtem ko so drugi hoteli narediti svojo baterijo, ki bi jo kamera prepoznala, je Ansmann za pravilno delovanje svoje baterije uporabil kar originalno baterijo in njen varnostni čipAnsmann je naredil baterijo, ki jo enostavno, brez uporabe dodatnih kablov, vstavimo med mesto za baterijo na kameri in originalno baterijo. Tako kamera prepozna notranji varnostni čip originalne baterije in s pomočjo tega "baterijskega podaljška" lahko deluje tudi 3krat dlje kot z uporabo zgolj originalne baterije. 


Baterije Ansmann lahko omogočijo podaljšano delovanje digitalnim kameram serij:

Sony NP FH, JVC BN-VF8XX, Panasonic VW-VBG 130
Sony NP FH (1700 mAh)
JVC BN-VF8xx (1400 mAh)
Panasonic VW-VBG 130 (1100 mAh)

 

 

 


Njihovo uporabo opravičujejo visoka zmogljivost, dolga življenjska doba in tudi cena, ki je nižja kot za nakup baterije originalnega proizvajalca. Kot dokaz kakovosti izdelka Ansmann za baterije oz. baterijske podaljške ponuja dvoletno garancijo.
 

Preberite tudi