Rezervni akumulator - obvezni dodatek v fotografski opremi

Vsi moderni digitalni fotoaparati, kamkorderji in MP3 predvajalniki za napajanje uporabljajo akumulatorske baterije. Nekateri uporabljajo NiMH akumulatorje standardnih velikosti AA in AAA, drugi pa LiIon ali LiPolymer akumulatorje.


Akumulator je ključna komponenta za delovanje naprave. Predstavljajte si drago potovanje ali dopust, kjer vam sredi zanimivega dogajanja zmanjka baterije. Uide vam kletvica, več pa takrat ne morete spremeniti. Se pa lahko na take trenutke pripravite pred odhodom z nabavo nove, nadomestne akumulatorske baterije in jo imate vedno pripravljeno. Rezervni set NiMH akumulatorjev ali LiIon akumulatorja naj bo že ob nakupu digitalne naprave predviden strošek in pri tem ne varčujte, saj vas bo nepredviden nakup v turističnih krajih drago stal, če boste želeni tip sploh uspeli kupiti. Nadomestne baterije imejte vedno pripravljene, napolnjene. Dopolnjujte jih tudi, ko niso v uporabi, saj imajo akumulatorji lastnost samopraznjenja, na kar vpliva čas in temperatura okolice. Kljub temu, da baterije ne uporabljate, lahko kapaciteta (napolnjenost) drastično pade, ko pa baterijo potrebujete, vam bo aparat že takoj kazal ½ polnost. Akumulatorske baterije se poleti najbolje napolnijo preko noči, ko temperatura okolice pade pod 20oC.


NiMH akumulatorji ter LiIon akumulatorji za digitalne fotoaparate in kamkorderje

 

V kolikor uporabljate NiMH akumulatorje, nakup novih vedno optimizirajte s polnilnikom, ki ga imate, ali pa se odločite za nakup polnilnika, ki ustreza vašim potrebam. Na tržišču obstaja mnogo različnih tipov, ki se razlikujejo po vgrajeni elektroniki, priklopni napetosti, hitrosti polnjenja in številu ter velikosti polnilnih mest (za različne velikosti akumulatorjev). Pri nakupu polnilnikov se odločite za kvalitetne, za nasvet pa povprašajte prodajalca. Kvaliteten polnilnik vam bo v kratkem času prihranil dosti denarja, saj ga boste lahko uporabljali za večino naprav, če imate majhne otroke so največji porabniki baterij otroške igrače.


Če vaš aparat uporablja LiIon ali LiPolymer akumulatorje, je rezervni še toliko bolj potreben, saj ga skoraj garantirano ne boste mogli kupiti v turističnih krajih. Obstaja namreč nekaj 100 različnih tipov, kar trgovce odvrača od prodaje. Ponavadi se kupijo po naročilu ali v specializiranih trgovinah. Za nakup nadomestnega akumulatorja se torej odločite v naprej, vendar NE KUPUJTE cenenih akumulatorjev nepoznanih blagovnih znamk ali akumulatorje starejšega datuma. LiIon in LiPolymer akumulatorji so po specifiki nevarne komponente, ki lahko ob nepravilni uporabi ali nezadostni zaščiti eksplodirajo in vas poškodujejo. Kvalitetni in malo dražji LiIon in LiPolymer akumulatorji imajo znotraj ohišja vgrajeno varnostno vezje PCB (varnostni tokokrog) , ki regulira delovanje baterije in prepreči morebitno eksplozijo. Akumulatorje, bazirane na Litij tehnologiji lahko polnite v polnilnikih, ki so priloženi ob napravah. Problem se pojavi pri nekaterih napravah, ki akumulator polnijo v napravi, torej med polnjenjem naprave ne morete uporabljati. Tako lahko kamkorder ali fotoaparat stoji priključen na omrežje v hotelski sobi. Tudi za polnjenje LiIon in LiPoly akumulatorjev obstajajo na tržišču polnilniki, ki so univerzalni in omogočajo priklop skoraj vseh tipov. Polnjenje je lahko preko 230V omrežne napetosti ali avto priključka 12V. To vam nudi neomejeno mobilnost in obilo energije kjerkoli.


Energija vsepovsod, polnjenje na 230V ali 12V (avto polnilnik) za NiMH in za LiIon akumulatorje


Preberite tudi