Zakaj so akumulatorska držala (battery grips) lahko najbolj uporaben pripomoček za digitalne SLR fotoaparate

Vsaka novejša generacija digitalnih zrcalno refleksnih oziroma SLR fotoaparatov prinese vedno nove dodatne funkcionalnosti, ki lahko izboljšajo njihovo uporabo ali olajšajo ravnanje z njimi. Vendar pa vse te dodatne zmožnosti terjajo svoj davek - poraba dodatne energije, ki jo potrošimo za njihovo delovanje.


Akumulatorsko držalo AnsmannUporaba akumulatorskega držala


Daljši čas delovanja

Stabilizatorji slike, LCD zasloni, avto fokus sistemi... digitalni fotoaparati postajajo vse bolj energijsko požrešni in z enim setom baterij lahko naredimo vedno manj posnetkov. Z uporabo akumulatorskih držal (battery grips) lahko omogočimo daljši čas delovanja digitalnih SLR fotoaparatov brez menjave samih baterij. Tako lahko vsaj podvojimo trajanje baterije in povečamo število posnetkov, ki jih lahko uporabimo z enim polnjenjem.

 

Lažje upravljanje in boljša ergonomija

Trend razvoja digitalnih SLR fotoaparatov gre tudi v smer vse manjših ohišij, zato nam uporaba akumulatorskih držal, poleg dodatne energije, zagotavlja dodatno površino za izboljšano držanje, upravljanje in nošenje fotoaparata, tako da nam le-ta bolje »sede« v roko. Zaradi nižjega težišča lahko fotoaparat lažje namestimo v želeni položaj ter ga umirimo in s tem omogočimo pogoje za bolj kakovostne posnetke. To je predvsem zelo priročno pri uporabi teleobjektivov.

 

Vgrajen sprožilec in gumbi za upravljanje kontrol

Večina akumulatorskih držal ima že vgrajen sprožilec, ki olajša fotografiranje v vertikalnem položaju. Prav tako so lahko na držalu podvojene kontrole, ki so potrebne za upravljanje s funkcijami fotoaparata. Tako nam ni potrebno zvijati zapestja, da bi naredili kakovosten posnetek. Na uporabo kontrol preko akumulatorskega držala se zelo hitro navadimo, tako da se lahko že čisto odvadimo na uporabo tistih, ki so na aparatu samem.Pri izbiri pravega akumulatorskega držala je pomembno, da izberemo tistega, ki ustreza modelu fotoaparata. Določeno držalo praviloma ni ustrezno za uporabo na različnih modelih ali blagovnih znamkah ter ga tako lahko uporabimo zgolj na enem ali na omejenem številu različnih modelov.


Ponudba akumulatorskih držal


Večina znanih proizvajalcev, kot so Canon, Nikon, Pentax, Olympus in Sony, ponuja svoja akumulatorska držala za digitalne SLR fotoaparate. Večinoma so to ohišja, v katera lahko vstavimo več baterij: Li-Ion ali baterije velikosti AA. Prav tako lahko na trgu najdemo proizvajalce, ki izdelujejo akumulatorska držala za fotoaparate večih različnih blagovnih znamk in modelov. Eden najbolj znanih je prav gotovo nemško podjetje Ansmann.

 

Ansmann


Blagovna znamka Ansmann je svetovno poznana in priznana po svojih vrhunskih polnilnikih, napajalnikih in akumulatorskih baterijah. V zadnjem obdobju so veliko pozornosti namenili razvoju vrhunskih baterij in akumulatorskih držal za digitalne fotoaparate.

 

Baterije in akumulatorji Ansmann
 

Ansmann ponuja akumulatorska držala za večino znamk in modelov digitalnih SLR fotoaparatov: Canon, Nikon, Fuji, Pentax, Samsung, Panasonic in Sony. Držala imajo večinoma že vgrajene akumulatorske sklope, ali pa v njih lahko vstavimo Li-Ion ali baterije velikosti AA. Z enim polnjenjem lahko z uporabo akumulatorskega držala Ansmann napravimo do 5000 fotografij.

 

Akumulatorska držala Ansmann
 

 Držala so narejena iz kakovostnega materiala in so obložena. Tako se oblikovno in barvno popolnoma skladajo z obliko fotoaparata. Imajo tudi poseben prostor, kamor lahko shranimo vratca od prostora za baterijo. Ta namreč odstranimo, ko namestimo akumulatorsko držalo na fotoaparat. Prav tako je priložen zaščitni pokrovček, s katerim zaščitimo kontakte baterije, ko ta ni vstavljena v fotoaparat. Akumulatorska držala Ansmann imajo dve leti garancije.


Uporaba akumulatorskega držala je priporočljiva za vse tiste uporabnike, ki ne smejo ali si ne želijo privoščiti izgube časa z iskanjem ali vstavljanjem rezervnih baterij, ko se nam le-te izpraznijo. Namenjen je tako za profesionalne uporabnike, kot za tiste, ki želijo napraviti več fotografij z enim samim polnjenjem baterij. Poleg dodatne energije nam malce povečana dodatna teža in velikost pomagata pri boljšem držanju in upravljanju fotoaparata. Z uporabo akumulatorskega držala si boste težko predstavljali uporabo fotoaparata brez tega pripomočka.


Dodatno trajanje baterije fotoaparata lahko pomeni razliko med dobiti vse posnetke ali zgolj večino posnetkov.


Preberite tudi