Pedometer: 10.000 korakov za zdravo in zabavno življenje

 

Redna vsakodnevna vadba je pomembna za ohranjanje dobre fizične in psihične kondicije ter učinkovito orožje v bitki z odvečnimi kilogrami. Enostaven in hkrati zelo učinkovit način telesne aktivnosti je hoja. Z 10.000 koraki na dan, si lahko vsakdo postavi odlične temelje za redno vadbo in krepitev. 10.000 korakov ali približno 7 km je priporočena razdalja mnogih strokovnjakov za zdrav in aktiven način življenja.Večurno posedanje v pisarni, stres na delovnem mestu, pomanjkanje prostega časa in volje za rekreacijo, vsi ti dejavniki so vse pogostejši spremljevalci današnjega načina življenja. Delovni čas ni več omejen samo na 8 ur, domov se vračamo pozno in utrujeni, nato je potrebno skuhati še kosilo, poskrbeti za otroke in njihove aktivnosti, pospraviti stanovanje... Le kako naj potem najdemo še čas za sebe, sprostitev in rekreacijo. Se nam res ljubi usesti v avtomobil in porabiti dragocene minute za vožnjo do fitnes centra ali telovadnice. Ponavadi nam pot do tja in nazaj, preoblačenje v garderobi in tuširanje, vzamejo skoraj več časa kot sama vadba.


Premalo fizične aktivnosti poveča tveganja za srčnimi obolenji, vpliva na povišanje holesterola in krvnega pritiska, poveča se tudi možnost sladkorne bolezni in osteoporoze ter negativno vpliva na splošno počutje in zdravje. Počutimo se tudi bolj utrujeni, imamo manj energije, smo slabe volje in težje prenašamo stres. Večino izgovorov za neaktiven način življenja bomo našli v pomanjkanju časa. Vendar pa nam za zdrav način življenja ni potrebno vsak dan intenzivno trenirati, pomembno je, da smo zmerno fizično aktivni.


Pedometer SilvaEnostavna rešitev je redna vsakodnevna vadba. Z uporabo naprave kot je pedometer, v sebi prebudimo željo in najdemo vzpodbudo za bolj zdrav način življenja. Pedometer je v osnovi naprava, ki nam šteje korake. Več korakov kot naredimo, bolj smo fizično aktivni, izboljša se naše počutje in zadovoljstvo.


Na začetku je bila uporaba pedometra namenjena predvsem tekačem in športnim navdušencem, danes pa so največji uporabniki tisti ljudje, ki želijo aktivno izkoristiti svoj prosti čas in živeti zdravo. Priporočamo ga tistim, ki si težko vzamejo dodatni čas za vsakodnevno organizirano vadbo in jim vožnja v fitnes center ali telovadnico vzame preveč dragocenega časa.


Kljub temu, da v pisarni večino časa presedimo, vseeno naredimo nekaj korakov: hodimo od pisarne do pisarne, do fotokopirnega stroja, parkirišča, se odpravimo na malico... in s pomočjo pedometra lahko te korake tudi štejemo. Ko pridemo domov in poskrbimo za vsakdanja opravila, nam pedometer še vedno šteje naše korake. Tako lahko konec dneva ugotovimo, koliko korakov nam še manjka do priporočenih 10.000. Zakaj se potem ne bi odpravili ven na sveži zrak in napravili še tistih nekaj metrov ter tako naredili nekaj za naše zdravje in se počutili bolje. Na sprehod se lahko odpravimo skupaj s partnerjem in otroci, prijatelji, psom in na ta način uživamo ter še dodatno krepimo naše zdravje. Hoja je izjemno učinkovit in zdrav način vadbe, saj ne obremenjuje naših sklepov in mišic, priprava nam ne vzame dosti časa, prav tako ne potrebujemo posebnih ali dragih pripomočkov.


Verjetno se sprašujete, kakšna je pri tem vloga in pomen uporabe pedometra. Poleg nadzora nad številom prehojenih korakov, je izjemno pomemben motivacijski učinek; po napornem dnevu nas "prepriča", da naredimo še tistih nekaj korakov, da bomo zadostili dnevni potrebi po zdravi količini gibanja. Poleg tega je uporaba pedometra tudi zelo zabavna, saj nam nudi dodatne informacije in analize. Tako lahko merimo razdaljo, ki jo prehodimo, kalorije, ki jih pri tem porabimo, vodimo dnevno, tedensko in mesečno statistiko, merimo srčni utrip, nekateri modeli pa omogočajo tudi poslušanje mp3 glasbe.


Uporaba pedometra je namenjena vsakomur in ne zgolj športnikom. Priporočamo ga predvsem ženskam srednjih let, da bodo v sebi našle motivacijo za pogostejše sprehode, poslovnim ženskam, ki težko najdejo čas za vsakodnevno intenzivno vadbo, nosečnicam in mladim mamicam za pridobivanje in ohranjanje fizične kondicije, vsem tistim, ki počnejo pisarniška dela in se premalo gibljejo, poslovnežem in delavcem za nadzor prehojene razdalje v pisarni, na sejmih in v tovarnah, otrokom in mladostnikom za merjenje razdalje na poti v šolo in na fakulteto ter upokojencem in starostnikom, saj lahko uporaba pedometra in zadostna dnevna količina gibanja pomembno zmanjša možnosti nastanka srčnih bolezni in izboljša počutje ter splošno psihofizično kondicijo.


Pedometer SIlva Ex3 Plus

 

Pedometer SILVA Ex3 PLUS je edinstven in majhen pedometer, ki tehta zgolj 20 gramov. S posebnim sistemom šteje korake ne glede na položaj, v katerem se nahaja. Lahko ga imamo obešenega okoli vratu, ga nosimo v žepu, torbici ali roki. Avtomatsko zazna položaj in obrne prikaz na ekranu v pravilno smer. Deluje avtomatsko in vsako noč v tednu samodejno ponastavi dnevne vrednosti ter jih shrani v tedenski spomin. Uporaben je za športne in predvsem vsakdanje aktivnosti - gibanje ljudi v vseh okoljih in ob vsakem času. Domišljija pri uporabi pedometra je neomejena.

 

Spletne skupnosti: Delite svoje korake s svetom

Nova generacija pedometrov Silva omogoča shranjevanje podatkov tudi na svetovnem spletu. Pedometer SILVA Ex3 Connect lahko preko računalnika povežemo na spletni portal silvaconnect.com (ki bo začel delovati z januarjem 2009), kjer lahko preko avtomatskega prenosa podatkov opravimo analize na urni, dnevni, tedenski, mesečni in letni ravni. Določimo si lahko osebe cilje ali se pomerimo s prijatelji in kolegi na posebnih »on-line« izzivih. Tako lahko na posrečen način združimo zabavo in zdrav način življenja.


Pedometer Silva Ex3 Connect Za delovanje niso potrebne nobene dodatne nastavitve računalnika; vse se naredi samodejno. Potrebno je zgolj povezati pedometer z računalnikom ter določiti cilje na spletnem portalu, kjer nato opazujemo našo vadbeno statistiko, jo delimo z drugimi, opazujemo naš napredek, izzivamo prijatelje in tekmujemo z njimi.


Z uporabo pedometra postane zdrav način življenja tudi zabava. Pomemben je učinkovit izkoristek prostega časa, ki ga imamo danes vse manj na voljo. Naprava je zelo enostavna za nošenje in nas ne moti pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Če želite storiti kaj več za vaše zdravje, je uporaba pedometra zagotovo eden najbolj enostavnih, zabavnih in stroškovno sprejemljivih načinov.

 

Preberite tudi

Pedometer Wikipedia

Silva

Pedometer Silva Ex3 Plus

silvaconnect.com