Rolanje - učinkovit in zabaven način rekreacije in transporta

 

Rolanje postaja vedno bolj priljubljen način rekreacije. Še posebej v natrpanih mestnih ulicah je lahko tudi izjemno učinkovit in hiter način transporta. Z rolerji se odpeljemo v šolo ali službo, se tam preobujemo in jih zložimo v torbo.


Primerno je za ljudi vseh starosti. Rolanje je idealno za razgibavanje skoraj vseh skupin mišic. Velja za tudi za dokaj varen šport, saj je pri rolanju dosti manj poškodb kot pri kolesarjenju, še posebej, če pri tem uporabljamo vsa zaščitna sredstva.

 


 

 Pri nakupu rolerjev je predvsem pomembno, da razmislimo o namenu njihove uporabe. Poznamo več različnih vrst rolerjev: fitness rolerje, rolerje za hokej, rolerje za rekreativno, hitrostno, prosto ali cross rolanje.Vsak tip rolerjev je po svojih lastnostih prilagojen namenu uporabe. Načeloma lahko igramo hokej tudi s fitness rolerji, vendar če se nameravamo s tem resneje ukvarjati, ne bomo dosegali ravno najboljših rezultatov. Ko poznamo naše želje, je potem tudi izbira lažja.


Pozorni moramo biti tudi na kakovost. Rolerji morajo biti udobni in nuditi zadostno oporo, pomembna je tudi kakovost kolesc in ležajev. Poceni rolerji imajo slabši oprijem noge, lahko dobimo žulje, niso tako zračni, kolesca se hitreje obrabijo in imajo slabši oprijem. Nakup novih ležajev in kolesc nas bo pri menjavi stal več kot nakup novih poceni rolerjev.


Svetujemo vam tudi obvezen nakup zaščitne opreme: za kolena, komolce, dlani in glavo. Varnost je pri rolanju zelo pomembna, predvsem uporaba čelade, ki zavaruje glavo. Priporočamo vam obisk specializirane trgovine s prodajnim osebjem, ki se spozna in vam tudi svetuje pri nakupu rolerjev in ostalih pripomočkov.

 

Powerslide

Powerslide je nemško podjetje s 15. letno zgodovino in je vodilni svetovni proizvajalec rolerjev za hitrostno in agresivno rolanje. Njihov program obsega tudi fitness rolerje, rolerje za prosto in nordijsko rolanje. Z modelom Powerslide Phuzion 6 so posegli na vrh tudi na področju fitness rolanja.


 

Powerslide Phuzion 6

so zmagovalci največjega testa fitness rolerjev na svetu. So izjemno udobni in omogočajo vrhunske vozne lastnosti. Imajo poseben DAMON okvir izdelan iz letalskega aluminija, super zračna mrežica iz zelo prefinjenega usnja pa jim omogoča optimalno zračenje. Rolerji imajo pritrjeno in samostojno fleksibilno podvozje.

 


 

 

 

Nordijsko rolanje

Nordijsko rolanje je novost, ki z nezadržno hitrostjo prihaja v naše kraje. Na hitro ga lahko opišemo kot rolanje s pomočjo palic po kakršnikoli vrsti terena. Posebna napihljiva kolesa iz gume omogočajo rolanje po skoraj vsaki vrsti podlage. Lahko se rolamo po makadamu, gozdnih poteh, travnatih površinah ali asfaltu. Z njimi lahko raziščemo vsak kotiček narave in prevozimo skoraj vsako oviro.

 

 
 

Powerslide Nordic Trainer

Rolerji z napihljivimi kolesi iz gume v velikosti 6,25 palca oz. 15,9 cm, ki omogočajo vožnjo po vsakem tipu terena. Udoben čevelj je pritrjen na rolko in nudi optimalno oporo za nogo. Ogrodje je sestavljeno iz aluminija, rolerji imajo tudi zamenljivo okovje in nerjaveče ležaje. Odlikuje jih poseben zaviralni sistem, saj lahko učinkovito zaviramo s pomočjo pomikanja čevlja naprej.

 


 

Izdelke Powerslide lahko kupite v trgovinah ITAK Sport.