Naj vas ujame noč - predstavitev naglavnih svetilk

Zagotovo se vsi strinjamo, da je tek eden izmed najbolj zdravih in prijetnih načinov rekreacije ter krepitve zdravja. Tek tudi ni drag šport, saj so večinoma dovolj le športni copati, kratke hlače in majica, nekaj dobre volje in motivacija.

Kaj pa prosti čas? Danes ga imamo vse manj: služba, šola, otroci... in vedno nam ga primanjkuje. Tako vse manj časa namenjamo sebi in rekreaciji. Pri tem smo vedno morali paziti, da nas ne ujame noč. No, še do nedavnega je bilo tako. Zdaj si lahko pomagamo z izdelkom, ki omogoča športne aktivnost tudi v nočnem času - ko ni več na voljo sončne svetlobe. Ta izdelek je naglavna ali čelna svetilka.Naglavna svetilka nam pride še posebej prav v zimskih, zgodnjih spomladanskih in poznih jesenskih mesecih, ko se že zgodaj zvečeri - precej pred tem, ko se vrnemo domov iz službe. Prav tako je mnogim tekačem v večji užitek teči v hladnih poletnih večerih, kot pa pod žgočim soncem.


Naglavne svetilke so bile še do nedavnega precej okorne in težke ter smo jih s težavo uporabljali za nočne športne aktivnosti.Vendar so se časi spremenili. LED tehnologija je prinesla pravo revolucijo na področje ročnih in naglavnih svetilk. Naglavne svetilke so tako postale manjše, lažje in precej bolj udobne za nosit. LED svetilke imajo izjemno nizko porabo energije ter lahko z enim setom baterij svetijo več 10 ur. Svetilnost jim pada postopoma, tako da ni več odvečnih skrbi, da bo svetilka kar naenkrat "crknila". Zaradi nizke porabe energije niso več potrebne zmogljivejše in težke baterije. LED diode so tudi bolj trpežne od običajnih žarnic. Življenjska doba diod je 100.000 ur in ne vsebujejo žarilne nitke, ki bi se lahko pretrgala, če nam svetilka pade na tla.

 


 

 

Vendar niso vse LED naglavne svetilke enake. Ob pestri izbiri se lahko kaj hitro zmedemo. Večina uporabnikov bi se zagotovo strinjala, da najcenejše svetilke niso tudi najbolj smotrn nakup. Cenejše LED svetilke imajo diode slabše kakovosti, ki lahko hitro prenehajo svetiti ali odpadejo, če nam svetilka pade na tla.


Pomembno je tudi poudariti, da večje število LED diod še ne pomeni nujno boljše svetilnosti - diode se v tem primeru lahko kaj hitro pregrejejo in poslabša se svetilnost. Vse boljše svetilke imajo sistem za hlajenje LED diod.


Slabša optika povzroča slabše oddajanje svetlobe in večjo porabo energije. Svetilka naj ima tudi večstopenjsko stikalo, s katerim lahko določimo moč svetlobnega snopa. Pri nakupu vam svetujemo, da preverite blagovno znamko proizvajalca, saj dobri proizvajalci dajejo velik poudarek na kakovost svojih proizvodov in zanjo tudi jamčijo.


Pomembno je tudi, da razmislimo, za kakšen namen bomo svetilko uporabljali - od tega so odvisne funkcije in želena svetilnost. Poleg za razne športne aktivnosti, svetilke ponavadi potrebujemo za kampiranje in razna domača opravila.


Predstavili vam bomo naglavni svetilki dveh svetovno priznanih proizvajalcev Silva in Led Lenser, ki ponujata širok izbor svetilk za različne potrebe uporabnikov. Svetilki sta primerni predvsem za potrebe rekreativnih in tistih malo bolj resnih tekačev, ki bi želeli svoje športne aktivnosti podaljšati v nočni čas.

 

Naglavna svetilka Silva L4

Silva je priznano švedsko podjetje, poznano po izdelkih za aktivno preživljanje prostega časa. Njihova ponudba obsega pester izbor naglavnih svetilk. Vsi modeli so narejeni iz visoko kakovostne plastike ter imajo širok in udoben trak za enostavno nošenje.

 


 

 Svetilka Silva L4 je osnovni model, ki je zelo primeren za rekreativne tekače. Svetilka je izjemno kompaktna in uporabno oblikovana. Ima 4 LED diode - tri bele in eno rdečo, ki ji omogočajo svetlobni snop dolžine 15 metrov. Zaradi nizke porabe energije lahko z enim setom baterij sveti do 90 ur. Je odporna proti vlagi in jo lahko nosimo tudi v deževnem vremenu. Silva L4 je primerna za tek, kampiranje, izlete v hribe, nordijsko hojo, lov in ribolov ter uporabo doma. Zaradi majhnih dimenzij jo lahko spravimo v žep, nahrbtnik ali torbo.

 

Naglavna svetilka Led Lenser H5

Led Lenser je nemško podjetje, ki je vodilni svetovni proizvajalec vrhunskih LED svetilk. Pred kratkim so predstavili novo serijo svetilk High Performance Line, katere del so tudi zmogljive LED naglavne svetilke.

 


 

Za potrebe nočnega teka so predstavili svetilko Led Lenser H5 - izjemno majhno in lahko svetilko, ki je zelo udobna za nošenje. Deluje na tri AAA baterije in jo odlikuje eleganten dizajn. Svetilka ima nastavljiv fokus, ki s svojim razpršenim snopom močno poveča vidno polje in tako prispeva k občutku varnosti. Kot glave je nastavljiv do naklona 90°, tako da lahko snop svetlobe usmerimo bližje k tlom. Za večjo varnost ima na zadnjem delu rdečo lučko, kar nas naredi vidne za vozila in tekače za nami.