Svetilke za kolesarjenje

Le kdo se ne spomni starih kolesarskih svetilk na dinamo? Za njihovo delovanje smo morali še močneje poganjati pedala in vedno nas je spremljal glasen zvok. Oddana svetloba pa v bistvu sploh ni osvetlila poti pred nami, ampak je bolj ali manj oznanjala našo prisotnost.


Vendar je tehnologija napredovala. Svetilke na dinamo so zamenjale svetilke na baterije. Namesto naših nog svetilkam potrebno energijo zagotavljajo baterije. Slabost teh svetilk je v njihovi odvisnosti od napolnjenosti baterij. Ponavadi se nam le-te izpraznijo v najbolj neugodnem trenutku - ko ostanemo brez rezervnih in smo daleč stran od drugih virov svetlobe.


Najbolj primerna rešitev za varno nočno kolesarjenje so prenosne LED svetilke. Za razliko od svetilk na navadno žarnico z žarilno nitko, imajo svetilke z LED diodami mnogo nižjo porabo energije. Pri LED svetilkah se baterije izpraznijo počasneje, moč svetlobe upada bolj postopoma, tako da imamo na voljo vedno dovolj časa, da poiščemo nov set baterij in jih zamenjamo. Kakovostne LED svetilke priznanih proizvajalcev oddajajo očem prijazno in nebleščečo svetlobo.Pri nakupu LED svetilke za potrebe kolesarjenja je pomembno, da razmislimo tudi o morebitnih dodatnih namenih uporabe in funkcionalnostih, ki bi jih potrebovali. Le zakaj bi kupili svetilko, ki jo lahko uporabljamo samo na kolesu? Priporočamo vam izbiro takšne svetilke, ki jo lahko uporabimo še kje drugje. Lahko izberemo ročno svetilko, ki jo s pomočjo posebnega držala namestimo na ogrodje kolesa. Prav tako so primerne naglavne svetilke, saj lahko s premikanjem glave usmerjamo snop svetlobe na želeno mesto. Takšen svetilke lahko uporabimo tudi za tek, kampiranje, planinarjenje, domača opravila...


Boljše svetilke imajo tudi večstopenjsko stikalo, s katerim lahko določimo moč svetlobnega snopa. To je pomembno predvsem takrat, ko skušamo z izbiro nižje stopnje varčevati pri porabi energije. Prav tako vam priporočamo izbiro svetilke z nastavljivim fokusom, ki omogoča spreminjanje širine svetlobnega snopa. Nekaterim kolesarjem daje širok svetlobni snop večji občutek varnosti in udobja.


Za potrebe gorskega kolesarjenja, pri katerem kolesarji razvijejo zelo visoke hitrosti, je poleg moči svetlobnega snopa pomembna tudi njegova razporeditev. V švedskem podjetju Silva so za ta namen razvili naglavno svetilko Silva Alpha, ki s posebnim sistemom Intelligent LiteTM omogoča optimalno razporeditev svetlobnega snopa pri velikih hitrostih.


Predstavili vam bomo svetilke dveh svetovno priznanih proizvajalcev Silva in Led Lenser, ki ponujata širok izbor svetilk za različne potrebe uporabnikov. Svetilke so primerne tako za potrebe mestnih, rekreativnih in profesionalnih kolesarjev, ki bi želeli svoje aktivnosti podaljšati v nočni čas.

 

Led Lenser B7

Led Lenser je nemško podjetje, ki je vodilni svetovni proizvajalec vrhunskih LED svetilk. Pred kratkim so predstavili novo serijo svetilk High Performance Line, katere del so tudi zmogljive ročne LED svetilke.

 


 


Svetilka Led Lenser B7
je v osnovi izjemno zmogljiva ročna svetilka, ki jo s posebnim priloženim držalom pritrdimo na ogrodje kolesa. S pomočjo "speed fokus" sistema lahko na zelo enostaven in hiter način spreminjamo širino svetlobnega snopa. Svetilko odlikuje neverjetna svetilnost 170 lumnov in čas delovanja 130 ur z enim setom baterij.

 

Silva L3

Silva je priznano švedsko podjetje, poznano po izdelkih za aktivno preživljanje prostega časa. Njihova ponudba obsega pester izbor naglavnih svetilk. Vsi modeli so narejeni iz visoko kakovostne plastike ter imajo širok in udoben trak za enostavno nošenje.

 


 

Silva L3 je lahka naglavna svetilka s presenetljivo močnim in svetlim svetlobnim snopom. Svetilka ima 5 + 1 "High performance" LED diod in 5 različnih stopenj delovanja (tudi svetlikanje in rdečo svetlobo za ohranjanje nočnega gledanja). Deluje na 4xAA baterije.

 

Silva Alpha

Polnilno svetilko Silva Alpha so razvili predvsem za potrebe nočnega gorskega kolesarjenja pri velikih hitrostih. Odlikuje jo poseben Intelligent LiteTM sistem, ki zagotavlja neverjeten nadzor v temi. Svetilka zagotavlja izjemno svetlobo, tako za svetenje na daljše in krajše razdalje. Model Silva Alpha 6 je opremljen tudi s posebnim nastavkom za pritrditev na kolo ali čelado.

 

Sistem Intelligent LiteTM omogoča popolno razporeditev svetlobe pri veliki hitrosti. Je kombinacija širokega in močnega usmerjenega svetlobnega snopa, kar uporabniku omogoča istočasen obroben in fokusiran daljinski pogled. Gorskemu kolesarju tako ni več potrebno preveč premikati glave, občutek pa prispeva k boljšemu nadzoru kolesa in ravnotežja.