Baterije splošno

Vprašanja in odgovori


Glavne razlike med NiCd in NiMH akumulatorskimi baterijami?

vrh __^

NiCd - Nikelj Kadmijeve baterije
NiCd baterije so občutljive na tako imenovani "spominski" efekt. V bistvu to pomeni, da si baterija katera ni bila popolnoma izpraznjena nekako »zapomni« stanje izpraznjenosti. Ko tako baterijo vstavimo v polnilnik se prenapolni - ker baterija dejansko ni prazna vendar si to zapomni. Ta učinek lahko izničimo s tem, da NiCd baterije vedno popolnoma izpraznimo. Vendar obstaja tudi nevarnost preizpraznjenja, zato je NiCD baterije priporočljivo izprazniti do 1V napetosti na celico. Nevarnosti prenapolnjenja pa se izognemo z uproabo kvalitetnih mikroprocesorskih polnilnikov. NiCd baterije so za okolje zaradi strupenega kadmija zelo škodljive. Življenjska doba je cca. 800 ciklov ali 3-5 let ob optimalni uporabi.

 

NiMH - Nikelj Metal Hidridne baterije
NiMH baterije imajo do 40% večjo kapaciteto glede na NiCD baterije enakih dimenzij. Nimajo "spominskega" efekta in jih pred polnjenjem ni potrebno popolnoma izprazniti. Vendar občasno popolno izpraznjenje in nato polnjenje občutno izboljša delovanje baterije. Življenska doba je cca. 400 ciklov in so tudi veliko bolj prijazne do okolja.

 

Ali lahko NiCd baterije nadomestim z NiMH baterijami?

vrh __^

NiMH baterije lahko nadomestijo NiCd baterije. Potrebno je preveriti ali je polnilnik primeren za polnjenje NiMH baterij. NiMH baterije polnjene na polnilniku za NiCD baterije se lahko prenapolnijo, kar prikazuje tudi konstantno prižgana LED na polnilniku. V tem primeru je potrebno po določenem času NiMH baterijo vzeti iz polnilnika ali izključiti polnilnik iz el. omrežja. V obratnem primeru ni nobenega problema. Na polnilniku za NiMH lahko polnite NiCd baterije.

 

Ali lahko namesto alkalnih baterij uporabljamo NiMH baterije?

vrh __^

Načeloma lahko alkalne baterije nadomestimo z NiMH baterijami vendar je potem čas delovanja odvisen od posamezne naprave. Alkalne baterije začnejo svojo "življensko dobo" pri 1.5V napetosti katera potem postopoma pada do 1.0V napetosti. NiMH baterije pa 80% "življenske dobe" enega cikla preživijo pri 1.2V napetosti.

 

Kaj pomeni oznaka za kapaciteto Ah ali mAh?

vrh __^

Kapaciteto baterije (Ah) se izračuna tako, da se pomnoži el. tok (A) s časom (h). Npr. 1Ah kapaciteta baterije pomeni, da bo naprava, ki črpa iz baterije 1A električnega toka delovala 1 uro. V praksi kapacitete baterij oz. časi delovanja zelo nihajo od naprave do naprave.

 

Kako vzdrževati novo baterijo?

vrh __^

NiMH in NiCd baterije so, ko pridejo na tržišče, delno izpraznjene. Pred prvo uporabo jih je potrebno napolniti. Običajno dosežejo svojo nominalno kapaciteto po 4-5 ciklih praznjenja in polnjenja.

 

Kako shranjujemo baterije?

vrh __^

NiCd, NiMH, Li-ION in VRLA baterije se med shranjevanjem samoizpraznijo. Zato v primeru, da baterije dalj časa (več kot 6 mesecev) ne bomo uporabljali pred shranjevanjem napolnimo. Dodatno jih je potrebno vsakih 12 mesecev ponovno napolniti. Li-ION baterije je potrebno shraniti popolnoma napolnjene, ter jih vsakih 12 mesecev ponovno napolniti. Priporočljiva temperatura shranjevanja naj bo med +10º in +30ºC ter ob 50% relativni zračni vlažnosti.

 

Kakšna je razlika med primarno in sekundarno baterijo?

vrh __^

Tip elektro-kemičnega sistema določa, če sistem omogoča ponovno polnjenje ali ne. Sistemi z resnično možnostjo polnjenja so obrnljivi ali reverzibilni, kar se tiče elektro-kemije in strukture elektrod. To se s številom krogov polnjenj in izpraznitev ne sme spremeniti. Ker polnjenje in izpraznitev povzročijo povratno spremembo v volumnu in strukturi elektrode, mora biti zasnova baterije za ponovno polnjenje takšna, da izniči te spremembe. Primarna baterija je v svoji zasnovi zelo enostavna in zato prenese le eno izpraznitev. Zaradi sestave baterije se primarnih baterije ne sme ponovno napolniti. Zaradi visokega polnilnega toka lahko pride do prepuščanja elektrolita in celo eksplozije.

 

Kaj je cikel oziroma življenjska doba baterije?

vrh __^

Število ciklov oziroma življenjsko dobo baterij merimo s številom polnjenj in praznjenj. Vsakokrat ko baterijo napolnimo in izpraznimo to predstavlja en cikel. Npr.: NiCd baterija ali sklop ima življenjsko dobo med 500-1000 cikli ob optimalni uporabi.

 

Kako izračunati čas polnjenja?

vrh __^

Za izračun časa polnjenja potrebujete naslednje podatke:

  • polnilni tok
  • kapaciteto baterije
  • faktor med 1.4 in 1.2, povprečje 1.3

Formula za izračun: čas polnjenja = (kapaciteta x faktor) / polnilni tok.


Praktični primer:

  • polnilni tok = 500mA
  • kapaciteta = 2700 mAh
  • faktor = 1.3


Čas polnjenja = (2700 x 1.3) / 500 = cca. 7h

 

Preberite tudi