Najpogostejša vprašanja in odgovori o NiMH polnilnih baterijah vseh velikosti ter kapacitet ter primerjava z drugimi vrstami baterij


Ali je običajno, da moj digitalni fotoaparat porabi toliko alkalnih baterij?

vrh __^

Na žalost da. Novejši digitalni fotoaparati postajajo energijsko vse bolj požrešni in zato zelo hitro izpraznijo uporabljeni komplet alkalnih baterij (razlago zakaj si lahko preberete v naslednjem odgovoru). Če porabite veliko kompletov alkalnih baterij za delovanje vaših naprav, vam predlagamo, da jih takoj nadomestite z uporabo polnilnih oziroma akumulatorskih NiMH baterij. Ne samo, da večina elektronskih naprav in predvsem digitalnih fotoaparatov z uporabo NiMH namesto alkalnih baterij deluje dlje, njihova uporaba je tudi cenejša, saj jih lahko ponovno napolnimo, ko se le-te izpraznijo.


Polnilne baterije zadnje serije so že dosegle nominalno kapaciteto alkalnih baterij (ca 2850 mAh). S tem je nakup polnilnih baterij popolnoma upravičen. 

 


Alkalne baterije prvotno niso bile namenjene za uporabo v energijsko zelo potratnih napravah, kot so danes digitalni fotoaparati, digitalne kamere ali prenosni glasbeni predvajalniki. Čeprav imajo relativno visoko kapaciteto, jih lahko popolnoma izkoristimo le takrat, ko se njihova moč porablja počasi. Elektronske naprave, kot so digitalni fotoaparati, iz baterij zelo hitro izčrpajo njihovo moč, zato je v takem primeru mnogo bolje uporabiti polnilne NiMH ali NiCd baterije. V takšnih napravah je primerno uporabiti tudi litijeve baterije, vendar so le-te mnogo dražje in se jih tudi ne da ponovno napolniti, potem ko se izpraznijo.


Litijeve baterije imajo v primerjavi z alkalnimi precej povečano dobo delovanja, posebno pozornost pa je treba nameniti višji napetosti (3V), katera vstavitev v za to neprimerno aparaturo le-to lahko uniči. V komercialni uporabi se litijeve baterije uporabljajo večinoma v preprostih in manjših elektronskih napravah, v t.i obliki gumbastih baterij - (kalkulatorji, ure,...), računalnikih (ohranjanje sistemskega časa in podatkov) ter nekaterih fotoaparatih (enaka funkcija kot pri računalnikih).


Več o rezervnih baterijah kot obvezni akumulatorski opremi si lahko preberete v članku Rezervni akumulator - obvezni dodatek v fotografski opremi.

 

Ali long life oz. premium alkalne baterije zdržijo kaj dlje kot standardne alkalne baterije?

vrh __^

Da, vendar približno le 30% dlje. Tako da namesto 80-100 posnetkov, jih lahko z njimi mogoče napravimo 100-130. To je vseeno nekaj bolje, vendar še vedno razmeroma malo, če upoštevamo, da nas vsaka nova takšna alkalna baterija stane približno 1€. Tako so polnilne NiMH ali NiCd baterije boljša izbira za uporabo v energijsko požrešnih napravah. Trajajo dlje in jih po vsaki izpraznitvi lahko še večkrat napolnimo.

 

Ali lahko polnilne NiMH baterije nadomestijo alkalne baterije, čeprav je njihova napetost samo 1,2V?

vrh __^

Da. Za večino visoko energijsko potratnih naprav je uporaba NiMH baterij idealno nadomestilo za alkalne baterije in naj vas pri tem prav nič ne skrbi razlika v napetosti. Čeprav je nominalna napetost alkalnih baterij 1,5V, je ta na voljo le takrat, ko so baterije popolnoma polne. Ko se le-te začnejo prazniti, napetost alkalnih baterij kontinuirano pada. Pravzaprav je skozi postopek praznjenja povprečna napetost alkalnih baterij približno 1,2V, kar je enako napetosti 1,2V NiMH baterij. Glavna razlika je v tem, da pri postopku praznjenja začne napetost alkalnih baterij postopoma padati od 1,5V do 1,0V, medtem ko je napetost pri NiMH baterijah skoraj ves čas približno 1,2V.


Obstaja tudi nekaj primerov, kjer lahko ta razlika v napetosti med baterijami pomembno vpliva na kakovost delovanja neke naprave. Pri napravi kot je radio, lahko višja napetost baterije pomeni močnejši signal - v tem primeru bi bile popolnoma polne alkalne baterije bolj zaželene, vendar bi bila njihova uporaba na daljši rok tudi mnogo dražja kot uporaba NiMH polnilnih baterij. Prav tako bi nekaj podobnega veljalo za uporabo baterij v ročnih svetilkah, ki bi pri višji napetosti alkalnih baterij svetile malce bolje. Vendar pa ta malenkostna razlika ne bi smela odločilno vplivati na ostale prednosti, ki jih prinaša uporaba polnilnih baterij, predvsem mnogo nižji stroški ob večkratni uporabi. Ne smemo tudi pozabiti, da imajo alkalne baterije višjo napetost od polnilnih le kadar so popolnoma polne. Ko enkrat njihova kapaciteta pade pod 50%, je njihova napetost nižja kot pa je napetost polnilnih baterij. 


Razlika v napetosti pa lahko pomembno vpliva na zaznavanje tistih naprav, ki merjenje napetosti uporabljajo kot identifikator napolnjenosti baterije. Ker napetost alkalne baterije pada po zelo predvidljivi stopnji, je zato na podlagi izmerjene napetosti v voltih mogoče oceniti razpoložljivo kapaciteto, ki je še ostala v bateriji. (1,5V - polna alkalna baterija, 1,25V - 50% polna alkalna baterija, 1,0V - skoraj prazna alkalna baterija). Za razliko pa je napetost NiMH baterije (ali tudi NiCd) skoraj ves čas delovanja približno 1,2V, tudi ko se le-ta skoraj že popolnoma izprazni. Tako je zgolj na podlagi izmerjene napetosti skoraj nemogoče predvideti še razpoložljivo kapaciteto polnilne NiMH baterije. Lahko torej rečemo, da kadar nam naprava, v kateri so vstavljene NiMH baterije, javi, da se bodo baterije izpraznile, jih je potrebno takoj zamenjati. 


Kakovostne polnilne baterije imajo napolnjene ca 1,35 V napetosti in enakomerno krivuljo padca napetosti pod obremenitvijo, zato nam omogočajo popolni izkoristek vsebovane energije. 

 

Katere baterije so boljše, NiCD baterije ali NiMH baterije?

vrh __^

Za večino elektronskih naprav je bolje uporabiti NiMH polnilne baterije, kot pa NiCd. NiCd baterije vsebujejo kadmij, toksično težko kovino, ki lahko škoduje okolju, če ni pravilno odstranjena. (NiCd baterije je potrebno reciklirati in ne zgolj zavreči). NiMH polnilne baterije imajo večinoma tudi višjo kapaciteto kot NiCD baterije primerljive velikosti. Nekateri trdijo, da imajo NiCd baterije hitrejšo stopnjo praznjenja kot NiMH baterije, vendar pa to drži zgolj v delovanju pod določenimi pogoji. Ta razlika tudi ni tako pomembna pri uporabi v elektronskih napravah kot so npr. digitalni fotoaparati ali prenosni glasbeni predvajalniki. Če pa bi izbirali baterije za delovanje električnega vrtalnika z visokim vrtilnim momentom, potem bi bile lahko NiCd baterije boljša izbira. NiMH baterije za polnjenje potrebujejo dosti bolj prefinjene polnilnike. Danes je na trgu že dovolj velika ponudba polnilnikov, ki so namenjeni predvsem polnjenju NiMH polnilnih baterij.

 

Ali imajo NiCd baterije spominski učinek?

vrh __^

Praktično rečeno NiCd baterije trpijo za spominskim učinkom oz. (tehnično gledano) upadanjem ali izčrpanostjo napetosti. Če NiCd baterijo polnimo, ko le-ta še ni bila popolnoma izpraznjena, bo napolnjena dosegla nižjo napetost in kapaciteto kot bi jo morala. Na srečo lahko spominski učinek tudi odpravimo z osveževanjem baterij. Osveževanje pomeni večkratno popolno izpraznitev baterije (do napetosti 1,0V) po njeni napolnitvi. Na ta način lahko bateriji povrnemo prvotno najvišjo napetost in kapaciteto.


Pri uporabi NiCd je potrebno biti pazljiv predvsem tudi na prenapolnjenost baterij in njihovo primerno hranitev. Prenapolnjenost je večinoma posledica polnjenja v polnilnikih »prve generacije«, ki še nimajo ustreznih varoval, ki bi to lahko preprečevala. Pri polnjenju takšni polnilniki še vedno dovajajo tok baterijam, čeprav so le-te že popolnoma napolnjene. Predvsem lahko pride do prenapolnjenosti takrat, ko večkrat polnimo baterije, ki so le deloma izpraznjene.


Druga najpogostejša napaka za poškodovanje NiCd ali NiMH baterij je ta, da jih po njihovi izpraznitvi ne vzamemo ven iz naprav kot so npr. bliskavice za fotoaparate in pustimo vključen gumb "ON". Večina elektronskih naprav se v takem primeru samodejno izključi. Vendar pa nekatere naprave, kot so bliskavice za fotoaparate ali številne igrače, kljub temu še vedno "izčrpavajo" baterijo, čeprav je le-ta že izpraznjena. Sčasoma (čez nekaj tednov) lahko to počasno izčrpavanje privede do zamenjave polov baterije (plus tako postane minus in obratno). Ko enkrat pride do tega, take baterije potem ni več možno napolniti. Zato vsi izdelovalci baterij priporočajo, da polnilne baterije vzamemo ven iz tiste naprave, ki je ne nameravamo uporabiti vsaj nekaj tednov ali več.


Za razliko od izčrpanosti napetosti ali tako imenovanega spominskega učinka, pa škode, ki nastane zaradi prenapolnjenosti ali nepravilne hranitve, ni možno več popraviti.

 

Ali imajo NiMH baterije spominski učinek?

vrh __^

Tudi NiMH baterije lahko trpijo zaradi izčrpanosti napetosti ali tako imenovanega spominskega učinka, vendar je ta za razliko od NiCd baterij manj opazen. Za popolno izničenje spominskega učinka proizvajalci priporočajo občasno popolno izpraznitev NiMH baterije, ki jo moramo nato popolnoma napolniti.


NiMH baterije lahko tudi poškodujemo s prenapolnjenostjo ali neprimerno hranitvijo (podobno kot NiCd baterije - glej zgornje vprašanje).


Večini uporabnikov ni potrebno skrbeti zaradi spominskega učinka pri NiMH baterijah. Vendar pa, če vsakodnevno samo za kratek čas uporabljate naprave kot so bliskavice za fotoaparate, radio, digitalne fotoaparate in jih nato polnite čez noč, se lahko čez čas tudi pojavi efekt izčrpanosti napetosti baterij.

 

Kakšna je stopnja samopraznjenja pri NiMH baterijah?

vrh __^

Stopnja samopraznjenja katerekoli baterije je odvisna predvsem tudi od zunanje temperature v kateri jo hranimo. Baterija bo pri 20 stopinjah C v enem mesecu izgubila približno 40% kapacitete. Če jih hranimo pri višji temperaturi bo stopnja samopraznjenja še večja. Pri nižjih temperaturah pa se baterije praznijo počasneje.


Danes nam tehnologija omogoča izdelavo NiMH baterij z izjemno nizko stopnjo samopraznjenja. Več o tem si lahko preberete v članku MaxE - revolucija v razvoju baterij.

 

Kolikokrat lahko napolnimo polnilno baterijo?

vrh __^

Večina odgovorov se glasi "nekaj stokrat". Zelo težko je natančno odgovoriti na takšno vprašanje, saj je maksimalno število polnjenj močno odvisno od tega, kako baterijo uporabljamo. Za lažje razumevanje lahko polnjenje polnilne baterije primerjamo z rezanjem kruha. Če nas kdo vpraša, na koliko kosov lahko razrežemo štruco kruha, je odgovor odvisen od tega, kako debele kose nameravamo rezati. Če so kosi zelo tanki, jih lahko narežemo več. Podobno velja za polnjenje polnilnih baterij. Vsakič, ko gre baterija skozi proces polnitve in izpraznitve, izgubi neko malenkost od svoje polne kapacitete.


Če je baterija popolnoma izpraznjena in napolnjena, takrat odrežemo večji kos od celotne kapacitete baterije. Če je samo deloma izpraznjena predenj jo napolnimo, takrat odrežemo manjši kos. NiMH baterijo lahko napolnimo in izpraznimo več stokrat, vendar če to pomeni 200krat ali 800krat, je to odvisno od tega, kako velike kose bomo vsakič odrezali.


Posebno pozornost velja nameniti pravilnemu polnjenju baterij. Sodobni polnilniki omogočajo hrambo baterij v polnilnik enotah ves čas, vse dokler le-teh ne potrebujemo. Pravilno napolnjenost zagotavljajo s t.i. dopolnjevalnim polnjenjem, dopolnilnim polnjenjem, ki nadomešča samoizpraznjenje baterije v mirovanju. Vsako dopolnjevanje pa se bateriji šteje kot polnjenje oz. uporaba. Konstantno hranjenje baterij v polnilniku nas tako hitro privede do obljubljenih 500 ciklov polnjenja, čeprav se tega sploh ne zavedamo. Pravilno se baterije po polnjenju hranijo ločeno od polnilnih enot, lahko tudi v katerih od namenskih embalaž za baterije (npr. Ansmann AKU BOX). V primeru daljše ne-uporabe se baterije po ca 4 mesecih ponovno vstavijo v polnilnik. Kakovosten mikroprocesorski polnilnik bi moral zaznati stanje baterije ter jo pravilno dopolniti. 

 

Ali lahko s tem, da shranimo baterije v zamrzovalniku ali hladilniku, podaljšamo njeno pripravljenost?

vrh __^

Odvisno od vrste baterij in temperature, pri kateri jih normalno shranjujemo.


Alkalne baterije, ki jih hranimo pri sobni temperaturi, lahko obdržijo 90% svoje energije tudi po več letih. V normalnih pogojih bi hranitev alkalnih baterij v zamrzovalniku ali hladilniku podaljšal njihovo pripravljenost za manj kot 5%.


NiMH in NiCd baterije začnejo izgubljati svojo moč že po nekaj dneh hranitve na sobni temperaturi. Vendar pa lahko ohranijo več kot 90% energije tudi več mesecev, če jih pustimo v zamrzovalniku ali hladilniku, potem ko jih napolnimo. Pri tem je pomembno, da jih pravilno zaščitimo, tako da ostanejo popolnoma suhe. Ko jih vzamemo iz zamrzovalnika, je pomembno, da jih pustimo pred uporabo še nekaj časa stati na sobni temperaturi.

 

Ali hitro polnjenje zmanjša življenjsko dobo polnilnih baterij?

vrh __^

Ne. Vsaj dokler uporabljamo primerne pametne polnilnike. Večina NiMH polnilnih baterij je lahko ponovno napolnjenih v približno eni uri, ne da bi pri tem pomembno vplivali na njihovo življenjsko dobo. Vendar pa lahko NiMH baterije hitro polnimo zgolj s tistimi polnilniki, ki so namensko narejeni za polnjenje NiMH baterij. Polnilniki za hitro polnjenje NiCd baterij lahko prenapolnijo NiMH baterije. Tudi standardni polnilniki za NiCd lahko poškodujejo NiMH polnilne baterije.

 

Ali obstajajo polnilne oz. obnovljive alkalne baterije?

vrh __^

Obstajajo tudi polnilne alkalne baterije, vendar pa niso dovolj primerna alternativa za uporabo v digitalnih aparatih. Imajo mnogo nižjo kapaciteto kot standardne alkalne baterije, tako da naprave z enim polnjenjem polnilnih alkalnih baterij delujejo še manj časa.

 

Kaj pomeni mAh?

vrh __^

mAh predstavlja mili Amper ure. To je mera za energijsko kapaciteto baterije. Baterijo si lahko predstavljamo kot majhno skladišče energije in mAh so tiste enote, ki nam povedo, kako veliko je to skladišče. Če ima baterija višjo kapaciteto merjeno v mAh, to pomeni, da lahko shrani več električne energije.


Vendar pa ne moremo z gotovostjo med seboj primerjati različne tipe baterij zgolj po velikosti mAh. Različni tipi baterij uporabljajo različne metode za merjenje kapacitete v mAh. Tako med seboj ne moremo direktno primerjati kapaciteto v mAh med alkalnimi in NiMH baterijami. Splošno gledano je merjenje kapacitete v mAh hiter način možnosti primerjave relativne energijske kapacitete ene baterije z drugo baterijo enakega tipa.

 

Ker med sodobnimi baterijami na trgu ni več tolikšnih razlik v mAh vrednostih kot pred nekaj leti, bi morali več pozornosti namenjati vrednosti napetosti baterije, ko je le-ta v uporabi. Povedano drugače - 3000 mAh vrednost je lahko zanemarljiva, če bateriji pri polovici njene zmogljivosti vrednost napetosti pade pod mejno vrednost, določeno za delovanje elektronske naprave (pri manjših elektronskih napravah je ta vrednost ponavadi pri 1,0V)

 

Ali lahko nadomestim baterijo z nižjo vrednostjo mAh z baterijo, ki ima višjo vrednost?

vrh __^

Če so baterije istega tipa (vse so NiMH ali Li-Ion) jih lahko brez problema nadomestimo z baterijami, ki imajo višjo vrednost v mAh. Prav tako lahko naredimo obratno. Uporaba baterij z višjo kapaciteto v mAh omogoča daljše delovanje naprave. Tako lahko s fotoaparatom naredimo več posnetkov in naša prenosna glasbena naprava bo delovala dlje.


Vendar pri tem ne smemo pozabiti, da bomo z enakim polnilnikom morali dlje časa polniti baterije z višjo kapaciteto v mAh.

 

Preberite tudi