Testiranje in osveževanje baterij

Naše podjetje vam poleg obnove in izdelave baterijskega sklopa omogoča tudi neodvisno testiranje baterij ali baterijskih sklopov vseh proizvajalcev in različnih tipov. Za postopek osvežitve uporabljamo vrhunske računalniško vodene komponente, katere omogočajo natančno določanje toka polnjenja in praznjenja baterije, določanje napetosti ter grafični izpis izmerjenih vrednosti. Osvežitev baterij priporočamo takrat, ko serijska polnilna enota (univerzalni polnilniki, polnilni seti, standardni polnilniki za orodja, ipd) ne omogoča več polnjenja baterijskega sklopa. Vzrok za nedelovanje je ponavadi okvara same polnilne enote ali pa tako imenovana zaspanost baterijskih celic. Le-te se ob daljši časovni neuporabi samoizpraznejo do te mere, da jih standardni polnilniki ne morejo več napolniti oziroma zagnati potrebnega konstantnega toka za pravilen začetek polnjenja.


Uspešna osvežitev baterijskega sklopa se kaže v ponovnem pravilnem delovanju in v ustrezni odstotni vrednosti mejne zmogljivosti baterije na testu, ki mora znašati vsaj 75%. Osveževanje je mogoče tudi v primeru slabše a še vedno delujoče baterije. Priporočamo ga v primeru nenadnih izgub napajalnih vrednosti, vendar pa zato ne sme biti kriva mehanska poškodba.


Testiranje baterij je podoben, vendar dosti hitrejši postopek. Rezultat nam pove, kakšna je kakovost merjene baterijske celice in kakšne so njene mejne vrednosti med simulacijo realne uporabe. Za kakovostno testiranje je potrebno poznati čim več podatkov o zgodovini uporabe baterije, namembnosti in pogostosti uporabe. Le-ti so ključnega pomena za pravilno interpretacijo rezultatov testiranja.


Za pomoč pri razlagi dobljenih rezultatov so vam voljo naši svetovalci. Osnova za določanje kakovosti baterijskega sklopa je nihanje napetosti baterij med polnjenjem in praznjenjem, kar simulira realno delovanje oziroma uporabo baterijskega sklopa. Rezultati meritve kakovosti so pravilni le v primeru, ko so baterijske celice ohlajene na sobno temperaturo.


Testiranje in osveževanje akumulatorskih baterij se uporablja za:

  • ugotavljanje kakovosti novih baterij,
  • reševanje reklamacij,
  • obuditev dolgo hranjenih baterij (samopraznenje pri skladiščenju),
  • obuditev napačno polnjenih baterij,
  • zmanjševanje ali celo izničenje spominjskega efekta,
  • osveževanje uporabnih baterij do najvišje možne kapacitete, ki jo lahko še doseže in
  • testiranje različnih tipov baterij in primerjavo kvalitete


 


Tester nam omogoča priklop celic ali sklopov akumulatorjev preko 4 kanalov s tokom 2,2A. Testiramo lahko NiCd, NiMH, Li-ION, alkalne in svinčene akumulatorje ter baterije vseh kapacitet in oblik. Naprava ima integriran tudi osveževalec, ki s spominskim efetkom prizadeto baterijo obudi do ponovne normalne pripravljenosti za uporabo.


Rezultati se nam izpišejo v obliki grafov s podatki o polnilnih ciklih in funkciji, ki smo jo izbrali.